wpee1a37bf_67.jpg
wpe2008373.png
wp0738f012.png

KWB LOMMEL-BARRIER                              webmaster: info(at)kwblommelbarrier.be

 

wpf328dd1b_67.jpg
wp1368c069.png
wpa91d36f5.png
wpf90756eb_67.jpg
wpd99f8e63.png
Kreeftensalade met kruidensla, zure appel en kerrie
Benodigdheden (voor 4 personen):
2 kreeften, gemengde seizoensalade, gemengde verse kruiden , 2 appels, citroensap, 1 dl mayonaise, 1 afgestreken tl kerriepoeder, een scheutje room, preischeuten of rode biet scheuten (ter versiering)
Court-bouillon: 2/3 water, 1/3 witte wijn, grof gesneden groenten (selder, uiten, sjalot), 3 pepers (zwarte, witte, cayenne), een scheutje azijn
Bereiding:
Court-bouillon; kook de groenten in water en witte wijn gaar en voeg vervolgens azijn en de drie pepers toe.
Pocheer de kreeften in de court-bouillon (7 à 12 minuten naargelang het formaat).  Haal de kreeften uit het kookvocht, versnij en verwijder het vlees uit het pantser.  Vang het sap dat bij het versnijden vrijkomt op en zeef het.  Leg enkele pootjes opzij voor de versiering.  Was de salade, droog ze en snij in reepjes. Meng met de kruiden.  Hou enkele blaadjes over voor de garnering.  Schil de appels en snij het vruchtvlees in blokjes.  Besprenkel deze met citroensap.  Meng de mayonaise met room, kreeftensap en kerriepoeder.  Meng de salade, de appeltjes en de kerriedressing en duw in ringvormen.  Schik hierop de versneden kreeft en versier met sla, preischeuten, pootjes en enkele druppels saus.

Appelcrumble met ijs, coulis van bessen en marsepein
Benodigdheden (voor 6 personen):
500 g zure appels, 100 g amandelschilfers, 100 g suiker, 100 g bloem,100 g boter, 1 losgeklopt ei, 4 bollen ijs, 2 dl coulis van rode bessen (frambozen, moerbeien enz), 200 g marsepein, enkele suikerpareltjes (facultatief)
Bereiding:
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.  Bestrooi met amandelschilfers en breng over in een ovenschaal.  Plet suiker, bloem en boter met een vork tot kruimels en verdeel over de appels.  Smeer in met losgeklopt ei.  Zet de schaal 20 minuten in een oven van 220° C.  Rol de marsepein uit met een deegrol (liefst afgedekt met een plastiek zak of folie, zodat de marsepein niet aan de rol blijft kleven).  Steek met een bakfiguur, bijvoorbeeld, een ster, 4 figuurtjes uit.  Dien de appelcrumble warm op met een bol ijs, de coulis van bessen en eventueel met licht opgeklopte en niet-gesuikerde slagroom.  Versier met de marsepein en de suikerpareltjes.

Nagerecht van peren met mascarpone
Benodigdheden (voor 4 personen):
4 rijpe peren, 500 g mascarpone, 1 vanillestokje of vanillesuiker, 100 g suiker, 2 kaneelpijpjes, 1 dl witte wijn, 8 à 10 ‘Bastogne’ speculaaskoeken, Luikse siroop
Bereiding:
De peren schillen en kort in wat water met citroensap leggen om verkleuren te voorkomen. In een diepe pan een flinke scheut witte wijn mengen met suiker, vanille, kaneelpijpjes en wat water. De peren in dit aromatisch vocht op laag vuur beetgaar koken.  Hoe rijper de peren, hoe korter de kooktijd.  Indien nodig wat water en wijn toevoegen.  De peren uit de pan halen als ze gaar zijn, laten afkoelen en in ronde schijfjes snijden.  De gezeefde vloeistof in de pan inkoken tot ze bijna siroop is.  De mascarponekaas mengen met de siroop.  De speculaaskoeken fijnstampen in een vijzel.  De helft van de kruimels onder wat gesmolten boter mengen en het mengsel verdelen over 4 serveerringen tot een laagje van ½ cm.  In de koelkast laten stollen.  De serveerringen met gestolde speculaas-botermengsel op een groot bord plaatsen.  Een laag bereide mascarpone en vervolgens een laag peren in de ringen aanbrengen.  Afwerken met het overschot van de verkruimelde speculaaskoeken.  Versieren met een kaneelpijpje of een blaadje munt.  De ringen verwijderen.  De bordspiegels versieren met enkele druppels Luikse siroop, die vloeibaar is gemaakt door ze met enkele druppels water op te warmen.