wpee1a37bf_67.jpg
wpe2008373.png
wp0738f012.png

KWB LOMMEL-BARRIER                              webmaster: info(at)kwblommelbarrier.be

 

wpf328dd1b_67.jpg
wp1368c069.png
wpa91d36f5.png
wpf90756eb_67.jpg

Salade met spekjes en pastinaakchips

Voor 4 personen

400 g gemengde groene sla (vb. krulsla, rucola, waterkers), 300 g pastinaak, bloem, paprikapoeder, 150 g spek in plakjes, 2 el citroensap,2 el witte balsamicoazijn, 6 el olijfolie, versgemalen peper en zout, plantaardige olie om te frituren.

Spoel de sla en zwier goed droog.  Scheur de blaadjes in mooie stukken en verdeel ze over de borden.  Schil de pastinaak.  Snij de groenten met een dunschiller of een mandoline in lange plakken van 1 tot 2 mm dik.  Wentel de plakjes in bloem en frituur ze in ongeveer 1 minuut goudgeel op 160°C.  Laat de pastinaakchips drogen op keukenpapier, kruid met zout en paprikapoeder.  Bak het spek krokant ineen pan zonder vetstof.  Laat drogen op keukenpapier.  Maak een dressing van het citroensap, de balsamicoazijn en de olijfolie, breng op smaak met peper en zout.  Sprenkel de dressing over de salade.  Werk af met plakjes pastinaakchips en plakjes spek.

 

Hertfilet met peren en veenbessen

Voor 4 personen

700 g hertfilet, 1 soeplepel arachideolie, 15 cl wildfond, 2 peren type Williams of Durondeau, 2 snuifjes ‘4kruiden’, 30 g boter, 150 g veenbessen, 200 g kastanjes, peper en zout

Doe peper en zout op het hertfilet gebraad.  Leg het op een gratineerschotel en laat gedurende 15 min langs alle kanten bruin bakken in een hete oven (150°C). Voeg de wildfond toe en laat gedurende 25 minuten verder bakken op150°C terwijl u het regelmatig overgiet.  Schil de peren en snij ze in 2.  Bestrooi ze met de ‘4 kruiden’ en laat gedurende 10 minuten op een zacht vuur bruin bakken in boter. Omring het gebraad 10 minuten voor het einde van de baktijd met de veenbessen, de kastanjes en de peren.  Dien heel warm op.

 

Mousse van mascarpone en advocaat

Voor 8 personen

2 eieren, 35 g suiker, 110g witte chocolade, 170 g mascarpone, 100 ml advocaat, 1 blaadje gelatine (van 2g), 300 ml room, 4 boudoirkoekjes

Laat het gelatineblaadje weken in koud water.  Splits de eieren.  Meng de eierdooiers met de suiker en klop samen op tot een lichtgele massa die als een lint van de klopper loopt.  Klop het eiwit stijf.  Smelt de witte chocolade in de microgolfoven of au bain-marie.  Klop de room half stijf.  Doe de mascarpone en de advocaat bij de opgeklopte eierdooiers.  Knijp de gelatine uit en roer er door.  Doe ook de half opgeklopte room en de gesmolten chocolade erbij.  Schep er voorzichtig het eiwit door.  Breek de boudoirkoekjes doormidden.  Verdeel de mousse over 8 glaasjes of potjes en versier met een half boudoirkoekje.

 

Bladerdeeg met kabeljauw en courgette

Voor 4 personen

800 g kabeljauwfilet, 2 rollen kant-en-klaar bladerdeeg, bakpapier, 1 l groentebouillon, 2 preien, 1 courgette, 30 g boter, 2 eierdooiers, 200 ml room, 4 takjes kervel, 4 takjes bieslook, bloem, 1 el maïzena, peper en zout

Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de groentebouillon in een pan en leg er de moten visfilet in.  Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen.  Schep met een schuimspaan de vis eruit en laat uitlekken op keukenpapier.  Hou het kookvocht bij.
Spoel de prei en snij in fijne ringetjes.  Spoel de courgette en snij in flinterdunne reepjes.  Smelt de boter in een pan en fruit de courgette en de prei enkele minuten op een hoog vuur.  Breng op smaak met peper en zout.  Doe de groenten in een kom en laat afkoelen.  Spoel de kervel en hak fijn.  Meng door de afgekoelde groenten.  Voeg er 1 eierdooier aan te en schep goed door elkaar.

Rol het bladerdeeg uit en snij het in 2 grote rechthoeken.  Leg 1 rechthoek op een vel bakpapier.  Verdeel er de moten vis en de groentemengeling over.  Dek af met het overgebleven bladerdeeg.  Klop de eierdooier los en bestrijk er de bovenkant van het bladerdeeg mee.  Zet 25 minuten in een voorverwarmde oven.

Snipper de bieslook fijn.  Zeef voor de saus 0100 ml bouillon.  Giet in een pan en roer er 1 el maïzena door. Voeg de room en de gesnipperde bieslook toe.  Laat pruttelen tot de saus gebonden is.  

Hal het bladerdeegpakker uit de oven en snij met een scherp mes in vieren.  Verdeel over voorverwarmde boden en werk af met de bieslooksaus en een plukje kervel.  Serveer meteen.

 

Kip met sinaasappel en sluimererwten

Voor 4 personen

4 kipfilets, 3 onbehandelde appelsienen, 30 g boter, 10 cl bouillon, 1 el sinaasappelmarmelade, 150 g sluimererwten, zout en peper, krielaardappelen en peterselie

Rasp de schil van 2 sinaasappelen.  Pers 3 sinaasappelen.
Bak in een ovenschaal de kipfilets goudbruin in de boter.  Neem ze uit de schaal en zet ze aan de kant.  Blus met het sinaasappelsap, de bouillon en de marmelade.  Leg de kipfilets opnieuw in de ovenschaal en voeg de geraspte sinaasappelschil toe.  Zet 25 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven.  Laat ondertussen de sluimererwten 10 minuten stomen.  Serveer de kipfilets met een beetje saus op een bedje van sluimererwten. Serveer met gestoomde krielaardappeltjes met peterselie.

 

Pannenkoeken

Basis voor ca. 15 pannenkoeken

Klop de eieren los, roer er de suiker en de melk door en als laatste de bloem en het zout.  Roer tot een glad deeg.  Bak de pannenkoeken in een hete pan waar je telkens een klein klontje boter in doet.

 

Crêpe mikado (10 stuks)

 

Vanille-ijs, geschaafde chocoladeschilfers.

Voor de chocoladesaus

250 g volle melk, 50 g room, 125 g donkere chocolade in stukjes, 30 g boter

Warm voor de chocoladesaus de melk op, doe er de chocolade bij en laat deze erin smelten.  Voeg de room en boter toe en laat zachtjes inkoken tot sausdikte.  Verdeel de saus rond de pannenkoek(en) en leg er een bolletje ijs op.  Werk af met de chocoladeschilfers.